PERMOHONAN KINI DIBUKA

Zakat

Pengertian Zakat

• Dari segi Bahasa bermaksud suci dan subur
  • Dari segi Syarak bermaksud harta tertentu dengan kadar tertentu mengikut syarat-syarat tertentu untuk diagihkan kepada golongan tertentu.
  • Hukum Zakat adalah Fardhu Ain ke atas setiap orang Islam yang memenuhi segala syarat-syarat wajib.

Menjadi sebuah pusat Amanah yang eksklusif ke arah melahirkan Muslim Profesional.

Menjana dana bantuan kewangan alternatif bagi melahirkan profesional Muslim. Mengurus dana dengan cekap berdasarkan piawaian pengurusan yang bersepadu.

Sumber Kuasa

Pada 14 Julai 2010, UNITEN telah menerima tawaran pelantikan sebagai Penolong Amil bagi pihak Pemegang Amanah Lembaga Zakat Selangor (LZS-MAIS) (selepas ini dirujuk sebagai LZS). UNITEN dan LZS telah menandatangani satu Memorandum Perjanjian Persetujuan (MoA) pada 2 September 2010 sebagai Penolong Amil dan merasmikan penubuhan Tabung Amanah Zakat UNITEN (selepas ini dirujuk sebagai TAZU).

Hasil kutipan zakat, TAZU akan diberi pulangan sebanyak 43.75% bagi tujuan agihan semula kepada 5 kategori asnaf di UNITEN iaitu Fakir, Miskin, Mualaf, Fisabilillah dan Ibnusabil.

Kategori Asnaf & Program

Kategori Asnaf

Agihan Zakat

1. Yuran Pendaftaran
  2. Yuran Pengajian
  3. Yuran Penginapan
  4. Yuran Praktikal
  5. Sara Diri
  6. Kupon Makan
  7. Bantuan FYP2
  8. Yuran Tahfiz

*Bilangan penerima 2023

Aktiviti Promosi

Untuk maklumat Lanjut anda boleh ke Page TAZU.